Dijital Sözlük
0212 337 0707
İnsan Kaynakları

Makine ve Üretim Takibi Nasıl Yapılır?

Makine üretim takibi, fabrikaların üretim potansiyellerini önemli ölçüde artırarak verimliliği her zaman beklentilerin üstüne çıkarmayı başarıyor. Yakın bir geçmişe kadar yalnızca insan faktörüyle gerçekleştirilen makine ve üretim takibi, günümüzde teknolojinin yardımıyla insan faktöründen bağımsız, tamamen uzaktan ve anlık olarak da sağlanabiliyor. Pek çok sebepten dolayı fabrikaların önemli aşamalarından biri olan üretim takibinin nasıl yapıldığıyla ilgili detayları içeriğin devamında bulabilirsiniz.

Gelenekselden Otomatiğe Uzanan Makine Üretim Takibi Süreçleri

Sanayi Devrimi, var olmaya başladığı yaklaşık 250 yıllık zaman dilimi içinde üretim süreçlerine dair kuşkusuz birçok yeniliği beraberinde getirdi ve diğer yandan bu alandaki gelişimini hız kesmeden sürdürmeye devam ediyor. Henry Ford’un fabrikasında bantlı sisteme geçmesiyle ortaya çıkan seri üretim, zaman içinde gelişse de hem kalite hem güvenlik hem de verimlilik açısından her zaman kontrole ihtiyaç duyuyor. Başlarda yalnızca insan faktörüne dayalı olan makine ve üretim kontrolü, teknolojik gelişmelerin etkisiyle zaman içinde gelişerek çeşitleniyor.

Günümüzde insan faktörü dışında bilgisayar programları, yapay zeka ve IoT (Internet of Things) gibi farklı sistemlerle hem manuel hem otomatik olarak yapılabilen üretim takibi hata oranlarının minimuma indirildiği, verimliliğin ise maksimuma çıkarıldığı bir sürece dönüşüyor. Artık yalnızca insan dikkatinden ve ofis programlarına işlenen verilerden ibaret olmayan makine ve üretim takibi, Endüstri 4.0’ın getirdiği yeniliklerden faydalanarak farklı bir boyuta taşınıyor.

Endüstri 4.0 Anlayışıyla Çalışan Otomatik Makine Üretim Takibi

Planlama, malzeme tedariki, stoklama ve sevkiyat gibi birbirinden farklı süreçleri bir araya getiren üretim merkezleri, tüm bu aşamalarda kontrole ihtiyaç duysa da bu kontrollerin yalnızca insan dikkatine ve basit bilgisayar programlarına bırakılması, pek çok dikkatsizliği, hatayı ve israfı beraberinde getirebiliyor. Ancak bilişim teknolojileri ile üretim faaliyetlerini entegre hale getiren Endüstri 4.0 sayesinde insan ve basit bilgisayar programları yerine yapay zeka ve IoT gibi teknolojiler kullanılarak güvenlik, verim ve kalite gibi farklı başlıklarda maksimum değere ulaşılabiliyor.

Genellikle M2M (Machine to Machine) kartlarıyla makinelerdeki kontak, sinyal ya da duyarga gibi değişimleri kısa aralıklarla sunucuya gönderen otomatik takip sistemi, böylece her bir makine için üretim verilerini takip etme, karşılaştırma ve raporlama imkanı sağlıyor. Otomatik üretim takibi, tüm bu sebeplerden dolayı işletmelerde daha az insan gücüne ihtiyaç duyulacağı için düşen maliyete rağmen daha sistemli ve kusursuz bir çalışma anlayışı sunarak üretim açısından oldukça önemli faydalar yaratmayı başarıyor.

Otomatik Makine Üretim Takibinin Faydaları ve Maliyeti

Makinelerin ve üretimin kontrolüne dair A’dan Z’ye onlarca değişik faydayı beraberinde getiren otomatik takip sistemi, temelde verimliliği hedef alıyor. Otomatik makine takip sisteminin sunduğu kapsamlı faydalar ise şu şekilde sıralanıyor:

  • Tamamen otomatik şekilde, insana ihtiyaç duymadan süreçlerin kontrolünü gerçekleştirmek,
  • Hatasız, %100 doğru şekilde işlenen üretim verilerine ulaşmak,
  • Anlık işlenen veriler sayesinde düzenli olarak sonuçları görüntüleyebilmek,
  • Makinelerin duracağı zamanı programlayabilmek,
  • Makinelerde oluşan arızaları ve sebeplerini belirleyebilmek,
  • Personel verimliliğini ve genel verimliliği ölçmek,
  • Üretimin yanı sıra periyodik bakımların otomatik takibini yapmak,
  • Manuel veri toplama esnasında harcanan masrafları ortadan kaldırmak,
  • CRM, ERP, MRP ve Excel gibi programlarla otomatik veri paylaşmak,
  • Canlı üretim takibi sayesinde istenildiği zaman makinelere ve üretim ortamına bağlanmak.

Görüldüğü gibi otomatik takip sistemi, manuel takip sistemine göre pek çok üstünlük sağlayabiliyor. Otomatik takip sisteminin maliyeti ise fabrikanın ürettiği malzemeden makine sayısına, sahip olduğu alt yapıdan kullandığı teknolojilere, ölçmek istediği değerlerden ERP entegrasyonuna kadar pek çok veriye bağlı olarak değişiklik gösterebiliyor.

Start typing to see you are looking for.
Sitemizde kullanımı analiz etmek, içerik ve reklamları kişiselleştirmek, ölçmek ve ziyaret tercihlerinizi hatırlamak için çerezler kullanmaktayız. Detaylar için buraya tıklayabilirsiniz.
Tamam